Υπό κατάληψη εξωπανεπιστημιακών ομάδων βρίσκονται εδώ και χρόνια κτίρια του Α.Π.Θ.

Υπό κατάληψη εξωπανεπιστημιακών ομάδων βρίσκονται εδώ και χρόνια κτίρια του Α.Π.Θ.

Αρ. Πρωτ. 3878/05.02.2007

Προς:
- Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- Υπουργό Δικαιοσύνης
- Υπουργό Δημόσιας Τάξης

Σε μια περίοδο που γίνεται συνεχώς λόγος για την προστασία ή μη του πανεπιστημιακού ασύλου περιπτώσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που απασχολούν έντονα την πανεπιστημιακή κοινότητα, παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τμημάτων του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα καταστρέφονται περιουσιακά στοιχεία του Α.Π.Θ.

Τέσσερα χρόνια έχουν σχεδόν συμπληρωθεί από τότε που τα λυόμενα κτίρια της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. βρίσκονται στα χέρια εξωπανεπιστημιακών ομάδων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αξιοποιούνται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και να καταστρέφονται καθημερινά. Την ίδια στιγμή, και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2006, υπό κατάληψη από αναρχικούς τελεί και το γραφείο της IAESTE (International Association of Exchange for Students for Technical Experience) στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.
Οι υπεύθυνοι της IAESTE δηλώνουν ότι πραγματοποιούν τις εργασίες που απαιτούνται για συνέχιση της λειτουργίας της διεθνούς οργάνωσης από το σπίτι τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούσουν ούτε τον χώρο του γραφείου στο Πανεπιστήμιο, ούτε το υλικό και τα αρχεία που υπάρχουν εκεί. Πέρα, όμως, από την κατάληψη του εν λόγω χώρου, οι αναρχικοί έχουν προχωρήσει και στην λειτουργία ενός κυλικείου στον διπλανό χώρο, το οποίο λειτουργεί παρανόμως, ενώ σίγουρα δεν πληροί τις απαιτούμενες υγειονομικές προϋποθέσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν ενημερωθεί σχετικά με τα υπό κατάληψη κτίρια και γραφεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα αρμόδια Υπουργεία; Αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί -από την έναρξη της περιόδου κατάληψή τους- προκειμένου να επανέλθουν τα κτίρια στην κυριότητα των αρμοδίων και στην ομαλή επαναλειτουργία τους;

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να προστατευθεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Ασύλου από ομάδες περιθωριακών «γνωστών-αγνώστων» που καθημερινά ασχημονούν παραβιάζοντάς το;

Απαντήσεις Υπουργείων